SU SPREYİ İLE FIRIN MANTO HARARET BÖLGELERİNİN BÖLGESEL SOĞUTULMASI 

Klasik Çözümlere Bir Bakış
 
İkincil yakıtların giderek artan kullanımı, göreceli olarak homojen olmayan yapıları nedeniyle yanma sürecinde daha fazla dalgalanmaya neden olmaktadır. Bu durum, refrakter ve fırın kabuğu/gövdesi üzerinde artan bir yük oluşturarak sıcak noktaların oluşmasına neden olabilir. Bu hararet bölgelerini azaltmak için, genellikle büyük soğutma fanları ile tüm fırın mantosunun soğutulması yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
 
Ancak, fanla hava üfleyerek soğutma yapmanın önemli dezavantajları bulunmaktadır:
 
**Havadaki düşük ısı transfer katsayısından dolayı büyük bir debiye ihtiyaç duyulur.
**Elektrik enerjisi tüketimi yüksektir.
**Soğutma işlemi, fırın mantosundaki hararet noktalarına özel olarak hedeflenemez.
**Fanların işletilmesi önemli miktarda gürültü kaynağıdır.