2016 KASIM : LAFARGE ÇİMENTO SUEZ MISIR FTR-MAGOTTEAUX BİLYA AYIKLAMA MAKİNASINA KARAR VERDİ

2016 KASIM : LAFARGE ÇİMENTO SUEZ MISIR FTR-MAGOTTEAUX BİLYA AYIKLAMA MAKİNASINA KARAR VERDİ

FTR Makina A.Ş ve Magotteaux S.A., 2015 yılında know-how lisans anlaşması imzalamış ve 2015 yılından sonra Magotteaux'un Bilya Ayıklama Makinaları FTR Makina A.Ş. tarafından imal edilmeye başlanmıştır. İmal edilen makinalardan bir tanesi Lafarge Çimento Suez Mısır fabrikasına başarıyla tedarik edilmiştir.

Bilya Tasnifi neden önemlidir?
Çalışma süresinde malzeme doğası gereği oluşan alınmalar ve kırılmalar neticesinde, değirmene beslenen bilya şarj dağılımı bozulmaktadır. Buna bağlı olarak değirmen verimliliği de düşecektir. 
Her bir bilyalı değirmen, boyutlarına, hedeflenen ürüne,kullanılan hammaddeye, çevresel enstrümanlara bağlı olarak farklı bir proses işletmektedir. Yinede tüm bilyalı değirmenler için değişmez olan kural; en iyi performans ancak proses uzmanlarının belirleyeceği optimum bilya şarjı ile elde edilebilir (çift kamaralı değirmenlerin ikinci kamarasında tasnifleyici plaka kullanımı bu olguya iyi bir örnektir). Bilya şarj dağılımının önemi hem pek çok laboratuar testinde hem de gerçek endüstriyel uygulamalarda defalarca kanıtlanmıştır.
Bahsedilen sebeplerden ötürü değirmen içinde, önceden belirlenmiş optimum bilya dağılımını mümkün olduğu kadar uzun süre korumak oldukça önemlidir.
Bunun için genel olarak 1.kamara bilyalarının yılda 1 defa, 2.kamara bilyalarının ise 2 yılda 1 defa tasniflenmesi önerilmektedir.
 
Bilyaları elle ayrıştırmak çok fazla zaman, işçilik, dolayısıyla masraf gerektirmektedir.
Örneğin; 
4,0m çapında bir bilyalı değirmende;
Eğer değirmen 2 kamaralı ise: 
Yaklaşık 3,6 milyon bilya vardır
Eğer değirmen Roller Press ile tandem ve tek kamaralı ise: 
Yaklaşık 4,0 – 4,2 milyon bilya vardır.