2010 ŞUBAT : DENİZLİ ÇİMENTO SOĞUTMA KULESİ MODERNİZASYONUNDA FTR İLE ANLAŞTI
2010 ŞUBAT: DENİZLİ ÇİMENTO SOĞUTMA KULESİ MODERNİZASYONUNDA FTR İLE ANLAŞTI
 
Türkiye'nin önde giden iç Ege bölgesi çimento fabrikası olan Denizli Çimento, yakın zamanda tesisindeki mevcut 2 gaz soğutma kulesinin, gaz şartlandırma modernizasyon projesini FTR ile kontrata bağlamıştır.
 
Mevcut soğutma kulelerindeki temel sorun, hedeflenen kule çıkış sıcaklıklarının sağlanamaması ve çoğunlukla kule dibinde çamurlama yapmasıydı. Yapılan hesaplamalar ve değerlendirmeler neticesinde, FTR'nin çözümü teknik ve ticari olarak kabul görülüp, kontrata bağlanmıştır. Burada kullanılan çözüm HYBRID SYSTEM'dir.
 
Tedarik kapsamında pompa istasyonları, lans grupları, hava istasyonları, valf üniteleri, kontrol ve diğer tüm aksesuarları bulumakta olup, proje ayrıca ısı balans hesapları, dizayn, imalat, montaj, otomasyon ve süpervizörlük hizmetlerini kapsamaktadır.
 
HYBRID SYSTEM çalışma prensipli gaz soğutma sistemlerin en önemli avantajı; kule içi buharlaşma mesafesi HP geri-dönüşlü sistem için yeterli değilse ve bu nedenden dolayı çift akışkan (su + kompresör hava karışımı) kullanımı tek çözüm olarak gözüküyorsa, HYBRID SYSTEM kompresör havası kullanılmadan çift akışkanlı sistemlerdeki gibi kısa buharlaşma mesafelerini sağlayabilmesidir.
 
HYBRID SYSTEM tek akışkan prensipli olup (sadece su) geri-dönüşlü ve geri-dönüşsüz lansların aynı anda sistemde kullanılması ile gerçekleştirilir. Böylece, soğutma sistemini en yüksek seviyede enerji verimli hale getirir.
 
FTR, kendi tescilli markası olan COOLING CONTROL adı altında bu sistemleri imal etmekte ve kurulumunu yapmaktadır.